Commotie rondom etnisch profileren in Apeldoorn

Er is veel commotie rondom de bijeenkomst van vanavond in Apeldoorn. Conclusie: De bijeenkomst over etnisch profileren vanavond gaat niet door in Jongeren centrum Twilight, MAARRRR het vindt plaats in Dok Zuid. We organiseren deze bijeenkomst zonder Stimenz, die in eerste instantie betrokken zou zijn. Zie hier het bericht van Stimenz waarom ze niet meer meedoen: https://stimenz.nl/…/bijeenkomst-in-twilight-donderdag-19-…/

Commotie
Dat wij vanuit Controle Alt Delete deze bijeenkomst organiseren, heeft flink wat stof doen opwaaien. Wij hebben ogenschijnlijk een gevoelige snaar geraakt en juist om die reden gaan we vanavond niet verzetten en komen we sowieso terug voor een grotere bijeenkomst in samenwerking met lokale partners waar iedereen welkom is.

Vanavond voor jongeren
De 'bijeenkomst' van vanavond is alleen voor jongeren/jongvolwassenen om in een veilige setting hun ervaringen voor voetlicht te brengen zonder dat ze anderen hoeven te overtuigen. We zijn echt benieuwd naar het perspectief van de jongeren. Maken ze het mee? Zo ja, op welke manier? Waar? Hoe vaak? Hoe komt het dat de raad het idee heeft dat het weinig tot niet speelt? Waar gaan ze nu heen met hun ervaringen? Wat zouden zij willen? Et cetera...

Kom je uit Apeldoorn? Wordt je weleens onterecht staandegehouden? Heb je ervaringen met etnisch profileren? Kom en praat mee 19.00 uur bij Dok Zuid. Adres: 1e Wormenseweg 326 te Apeldoorn.

Politie.jpg

Achtergrond informatie
Samen met Amnesty International Nederland hebben wij alle gemeenteraden van Nederland opgeroepen om zich in te zetten tegen etnisch profileren en dit te vertalen naar beleid; in het Integraal Veiligheidsplan (IVP). De Apeldoornse politiek loopt niet bepaald warm voor onze brief. 

Reactie diverse politici uit Apeldoorn
Met name Lokaal Apeldoorn, ChristenUnie Apeldoorn en het CDA Apeldoorn hebben zich stevig uitgesproken dat er geen reden is om aan te nemen dat etnisch profileren ook in Apeldoorn speelt.

Reactie diverse jongeren uit Apeldoorn
"Dit klopt van geen meter". "Het gebeurt volop, met name bij Turkse-, Marokkaanse- en Armeense-Nederlandse jongeren". "Kom maar langs en dan kunnen jullie in gesprek met jongeren die etnisch profileren regelmatig ervaren".