Tweede Kamerverkiezingen 2017, een terugblik..

We zijn nog aan het bijkomen van de strijd rondom de Tweede Kamerverkiezingen. Gisteren, woensdag 15 maart, hebben we met ruim 80 jongeren/jongvolwassenen de verkiezingsuitslagen op de voet gevolgd en geanalyseerd.

Algemeen
Ruim 80 procent van de kiesgerechtigden ging gisteren stemmen. En daarmee brachten, in absolute getallen, de meeste mensen ooit hun stem uit bij de Tweede Kamerverkiezingen: ruim 10 miljoen. Een deel van onze doelgroep, de 25 tot 34-jarigen, hebben goed gebruikgemaakt van hun stemrecht. 82 procent van hen ging naar de stembus, hoger dan het landelijke gemiddelde.

Oba poltiek cafe 2.jpg

Enkele resultaten
Samen met enkele anderen organisaties hebben we de afgelopen weken enorm veel tijd besteed aan jongeren zo geïnformeerd mogelijk naar de stembureaus te krijgen. Met enorme trots delen we enkele resultaten:
- 11 ROC's (en 1 HBO) hebben voor het eerst een stembureau
- 10 andere ROC's openen een stembureau tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2018
- In totaal ruim 45.000 studenten bereikt met onze toolkit: hoe moet ik stemmen
- ± 5.000 jongeren face-to-face geïnformeerd
- ± 2.000 studenten hebben meegedaan aan de posteractie
- Ruim 350.000 jongeren hebben onze Jongerenkieswijzer ingevuld
- Geschiedenis geschreven door met 450 jongeren als eerste Nederlanders om 00:00 uur onze stem uit te brengen

En nu?
Het echte werk begint zodra de coalitie gevormd is. We zullen de praktijk naar de diverse politieke partijen blijven brengen, invloed proberen uit te oefenen op de vraagstukken met betrekking tot jongeren. Hulp en samenwerking hierbij is van harte welkom...

17599 Aanpassing illustratie stemburo Combi.jpg