Column: 'Voor het Blok gezet'

Wie goed kijkt ziet dat extreemrechts, nationaalsocialisme en rechts-populisme weer terug is in Europa: met extreemrechtse en rechts-populistische partijen in o.a. België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Rusland, Servië, Slowakije en nu zelfs Zweden. Deze partijen hebben een aantal dingen gemeen: zij zijn (extreem)rechts, populistisch, nationalistisch, xenofoob, racistisch, anti-islam en anti-immigratie. Inmiddels hebben zij een groot electoraat. Een electoraat, die zich jarenlang miskent gevoeld heeft door de traditionele partijen en die jarenlang door zowel politiek als media gehersenspoeld zijn met xenofobe beelden en retoriek. Ook hebben deze partijen gemeen dat zij de traditionele rechtse en linkse partijen besmet hebben met hun standpunten over de multi-etnische en multireligieuze samenleving. Traditionele partijen die spugen op hun eigen waarden om verloren en/of potentiele electoraat aan te spreken. Zo ook helaas in Nederland.

Als wij Nederlandse politici moeten geloven loopt inmiddels onze manier van leven in gevaar vanwege immigratie, moslims en de anti-zwartracismebeweging (Zijlstra, VVD), zijn alle culturen helemaal niet gelijkwaardig en is de onze een stuk beter dan alle andere (Schippers, VVD), doe je als allochtoon normaal of pleur je maar op (Rutte, VVD), is enkel de witte boze burger inmiddels de ‘gewone’ Nederlander (Buma, CDA), haat wit Nederlands zichzelf doordat zij de Nederlandse bevolking homeopathisch verdunnen met alle volkeren van de wereld en moet Europa dominant blank blijven (Baudet, FvD) en kan integratie alleen succesvol zijn indien het gebeurt onder de lakens (Hiddema, FvD). Of wat dacht je van de anti-Islam manifest (van der Staaij, SGP) en voorstellen uit de Tweede Kamerverkiezingsprogramma’s van de PVV, CDA, VVD en SGP die regelrecht tegen onze eigen grondwet ingaan. Nederland anno 2018 bestaat uit een grote schare van volksvertegenwoordigers en politieke partijen die verder voeding geven aan het gevoel van angst, onbehagen en xenofobie onder burgers. Afgelopen Tweede Kamerverkiezingen hebben zij gezamenlijk 86 zetels behaald.

Wie goed kijkt ziet dat zij selectief op jacht zijn naar alle mogelijke manieren om de multi-etnische en multireligieuze samenleving te problematiseren en daar waar het kan etnische en/of religieuze minderheidsgroepen te demoniseren en dehumaniseren. Zij weten elk sociaal en maatschappelijk vraagstuk te reduceren tot enkel etniciteit, kleur, ras, religie en/of cultuur.

Deze zogenaamde ‘voorvechters’ van het vrije woord en ‘verdedigers’ van de Nederlandse, identiteit, normen en waarden zijn evenwichtskunstenaars, die de ‘ethische’ grenzen van de journalistiek, academische wereld, politiek en de grondwet steeds beetje bij beetje verder weten op te rekken. Ze veinzen ethisch te zijn en wassen na elke onethische daad en/of uitspraak keer op keer hun handen in onschuld. Op deze manier duiken zij weg voor elke vorm van verantwoordelijkheid voor hetgeen wat zij gedaan, gezegd of geschreven hebben.

Maar genoeg over de ander. Nu over jullie: Links is momenteel verlamd en heeft nieuw leven nodig. En dan heb ik het niet over een ongeloofwaardig Vrij Links Manifest. Laten we het hebben over echte dingen: wat kunnen jullie doen als boegbeelden van de lokale Amsterdamse politiek? Wat is jullie gezamenlijke visie? Welke antwoorden kunnen jullie geven op kansenongelijk op de arbeidsmarkt, in het onderwijs, ongelijke verdeling van welvaart binnen en buiten de ring, de uitdagingen in de zorg, etnisch profileren, op gebied van duurzaamheid en vooral op de zorgen van vele witte- en niet-witte Nederlanders over het mogelijke verloren gaan van hun culturele en religieuze identiteit, massa-immigratie en nog zo veel meer?

En niet te vergeten: hoe gaan jullie je eigen partijen op landelijk niveau beïnvloeden om het tij te keren? En hoe kunnen jullie met andere lokale boegbeelden uit andere steden en landen een gezamenlijke vuist maken en een alternatief bieden voor extreemrechts en rechtspopulisme, want laten we wel wezen. Nederland en de wereld is groter dan enkel Amsterdam.

Door Cemil Yilmaz, Partner bij IZI Solutions

Cemil in Pakhuis 13 september 2019.jpg