Ontwikkelingen mbt Slavernijmuseum


In het Parool verscheen een artikel over de ontwikkelingen van het slavernij museum. Vorig jaar gaf de gemeenteraad aan mee te willen werken aan de komst van een slavernijmuseum. Vanaf 1 juli konden musea, culturele organisaties maar ook particulieren een voorstel voor het museum aanleveren. Er is inmiddels een besluit genomen. Het gemeentebestuur heeft drie organisaties gevraagd samen te werken aan een plan voor een museum dat de geschiedenis en de gevolgen van het slavernijverleden in beeld moet brengen.  Gekozen zijn slavernij-instituut Ninsee, stichting Museum zonder Muren en sociaal innovatiebureau IZI Solutions.

Onze reactie:
We waarderen enorm het vertrouwen dat we geselecteerd zijn om te onderzoeken wat er nodig is om tot een museale voorziening te komen. We hebben zelf een tof plan voor een Museumhuis waar diverse kamers ingericht worden door organisaties en collectieven uit de verschillende Afro-Nederlandse gemeenschappen. We vinden het spannend om met twee andere partijen een incubator in te gaan omdat we hun plannen nog niet gezien hebben. Maar we staan er voor open om dit proces in te gaan. We staan er op dat tussentijds transparant gecommuniceerd wordt met de gemeenschappen en hopen dat er uiteindelijk 1 plan komt waar een ieder zich in kan vinden en eer doet aan het verleden, het heden en ruimte biedt voor de toekomst.