Adviesrapport Commissie Versterking kennis geschiedenis voormalig Nederlands-Indië

De commissie Bussemaker ‘Versterking kennis geschiedenis voormalig Nederlands-Indië’ heeft op 8 februari haar adviesrapport overhandigd aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 

Het adviesrapport ‘Deel en Verbind - Nederland, Nederlands-Indië, Indonesië’ is te downloaden via de website van de commissie.

Vanuit Zwart x Oranje en IZI Solutions zijn we gevraagd door de commissie Bussemaker om “een viertal focusgroepen te organiseren in het kader van ‘Versterking kennis geschiedenis voormalig Nederlands-Indië’.” De commissie heeft tot taak om de staatssecretaris van het ministerie VWS te adviseren over hoe kennis over deze geschiedenis, in al haar verschillende perspectieven, duurzaam kan worden verankerd in de Nederlandse samenleving.

De gesprekleiders waren van Zwart x Oranje en IZI Solutions. Twee organisaties die zich o.a. inzetten tegen elke vorm van uitsluiting en het belangrijk vinden dat er meer aandacht komt voor het complete verhaal van het Nederlands koloniaal-/slavernijverleden en de doorwerking ervan.

Ons gehele rapport is hier te lezen.
Tijdens de focusgroepen was er algehele consensus dat Nederlands-Indië een koloniale term is, ook als je er ‘voormalig’ aan toevoegt. “Zonder voormalig is het helemaal verkeerd.” In dit rapport spreken wij van gebieden in huidig Indonesië/’voormalig Nederlands-Indië’, de Molukken, Papua, Timor e.a. eilanden.