Mede-oprichter IZI geselecteerd als jong talent in FD persoonlijk

Elk jaar zet het FD vijftig jonge ondernemende talenten in het zonnetje. Dit zijn de mensen die de toon zetten in Nederland en daarbuiten. Ze zijn maximaal 35 jaar en hebben als ondernemer of professional vernieuwende ideeën. Voor de editie van 2017 is mede-oprichter Dionne Abdoelhafiezkhan geselecteerd. 

Met IZI Solutions richt Dionne Abdoelhafiezkhan (31) zich op het tenietdoen van raciale en economische ongelijkheid, onder meer door het adviseren van overheid en organisaties. Zo deed ze dat al voor Amnesty International, ABN Amro en de gemeente Amsterdam.

'Geld en materie laten me koud, warm word ik van een blije jongere die mede dankzij ons zijn koksopleiding afrondt. Het mooiste zou zijn als we ons bedrijf over een paar jaar kunnen opdoeken omdat we niet meer nodig zijn. Maar arbeidsdiscriminatie komt nog te veel voor. Ook verdwijnen er nog veel jongeren buiten beeld: ze gaan niet naar school, hebben geen baan, geen uitkering, en bevinden zich waarschijnlijk in het zwartwerk- of zelfs criminele circuit.'

‘Al aan de heao deed ik onderzoek naar discriminatie, omdat het mezelf overkwam: op zoek naar een stage kreeg ik op alle 38 brieven nul op het rekest. Vreemd – mijn cijfers waren goed, mijn bijbaantjes passend –, dus probeerde ik het met een Nederlandse achternaam. En inderdaad: als een “De Vries” werd ik bij alle 38 bedrijven wél op gesprek uitgenodigd. Samen met een internationaal consultancykantoor heb ik het onderzoek uitgebreid. De weinig fraaie resultaten die eruit kwamen, 

leidden tot een stortvloed aan media-aandacht voor arbeidsmarktdiscriminatie.'

'Een jaar later kwam Geert Wilders’ Fitna uit. Het stoorde me dat ik hier continu over werd aangesproken. Toen tijdens college zelfs de professor mij over de film bevroeg, ben ik opgestaan en heb ik ten overstaan van de hele zaal mijn verhaal gedaan. Over hoe het is als er altijd naar je achtergrond wordt gekeken en niet naar je karakter en kwaliteiten. Ik kreeg een staande ovatie; ik wist niet wat me overkwam. Wel wat me te doen stond.’

'Ik heb een evenement bedacht en georganiseerd dat zich richtte op discriminatie- en segregatievraagstukken. Om structureel met de thematiek aan de slag te gaan heb ik IZI Solutions opgericht (was eerst Stichting Hi5, red.). Wat onze aanpak uniek maakt, is dat we holistisch werken: als we bijvoorbeeld redenen van schooluitval willen achterhalen, doen we kwalitatief onderzoek, waarin we de school, de jongere en een sleutelfiguur in diens leven bevragen.’

‘Ik ben geboren in Rotterdam, opgegroeid in de omgeving van Amsterdam, met een katholieke Franse moeder en een islamitische Surinaamse vader met wortels in Trinidad en Perzië. Ja, mijn achtergrond is zeker van invloed geweest op mijn besluit dit werk te gaan doen. Ook het succes is er mede aan te danken; mijn wortels helpen om de problematiek beter te snappen.'