‘John Doe’ doodgeschoten door de politie

De politie heeft vrijdagnacht, 26 januari, een 25-jarige man (uit Duitsland) doodgeschoten in een woning op de Nieuwezijds Voorburgwal. In het huis lag een man die door steekwonden zwaargewond was geraakt. De politie kwam af op een melding van een vechtpartij in een woning. Over de toedracht van het schietincident is nog niets bekend. De Rijksrecherche doet onderzoek.

Reactie politie
De politie zegt dat de vechtpartij plaatsvond tussen twee Duitsers gaat, een 25-jarige en 56-jarige man. Verder wil een politiewoordvoerder niet veel over de zaak kwijt, omdat de Rijksrecherche de zaak in onderzoek heeft, zoals gebruikelijk is als agenten hebben geschoten. Het forensisch onderzoek wordt door een team van een andere eenheid gedaan., aldus de politie. In het Parool zegt de politiewoordvoerder: "Er is een situatie ontstaan waarbij besloten is te schieten. Het is aan de Rijksrecherche om vast te stellen wat er is gebeurd. Daarna zal het Openbaar Ministerie een beslissing nemen over het eventuele vervolg."

Monitoren
We volgen deze zaak voor zover mogelijk, want er zijn maar een paar bronnen van informatie:

1. vrienden en familie van de nabestaanden. Nabestaanden die procederen om de betrokken agenten te vervolgen kennen de dossiers. Zij stappen soms naar de pers om te laten zien wat er allemaal mis is gegaan. Deze twee mannen huurden een huis van mensen die op wereldreis zijn. De kans dat de familie zich hier dan zal uitspreken, in de Nederlandse pers, is klein.
2. het OM en de Rijksrecherche. Het OM is verantwoordelijk voor de communicatie over het onderzoek en het vervolgen van mensen, als er strafbare feiten zijn geconstateerd. De Rijksrecherche voert het onderzoek uit en stuurt dat aan het OM. Maar het OM schrijft nooit inhoudelijk over het onderzoeksrapport, ze delen alleen vastgestelde feiten en de conclusies. Het onderzoek zelf blijft onder tafel.

Onze kritiek
Tot op heden is de verantwoording over dodelijke schietincidenten niet transparant en dat is volgens ons problematisch. Daar komt bij dat de Rijksrecherche niet een onafhankelijke partij is die in het recente verleden ernstige steken heeft laten vallen (bijvoorbeeld bij het onderzoek naar de dood van Cyprian https://controlealtdelete.nl/blog/cyprian-zomaar-doodgeschoten-door-de-politie en de dood van Mitch https://www.rtlnieuws.nl/nederland/zaak-mitch-henriquez-rijksrecherche-had-scherpere-beelden-al-in-bezit). Meer over onze kritiek is te lezen ons onderzoeksrapport https://controlealtdelete.nl/dossier/kies-een-kant