Oproep tegen Boerkaverbod

Met het verbod op gezichtsbedekkende kleding gaat de staat vrouwen voorschrijven wat goed voor hen is, schrijven Berna Toprak en Nawal Mustafa in het NRC namens achtentwintig organisaties waaronder IZI Solutions. Het feministische ‘baas over eigen lijf’ komt onder druk te staan.

De kern van de oproep gaat over schending van zelfbeschikkingsrecht. In de ogen van de ondertekenaars is deze wet o.a. het resultaat van een perverse obsessie met tweehonderd vrouwen – 0,001 procent van de bevolking – die zich niet houden aan de regels van de witte mannelijke elite in de Tweede Kamer, van zowel linkse als rechtse partijen. Dit is dus ook een waarschuwing aan (witte) feministen die oorverdovend stil blijven. Zolang jullie meegaan in dit discours, staat het feministische mantra ‘baas over eigen lijf’ onder druk.

Van de nikab kun je vinden wat je wilt, maar het is niet aan de staat om te bepalen hoe een vrouw haarzelf presenteert en kleedt. Vrouwen die een nikab dragen zijn baas over hun eigen lijf. Zij kiezen bewust voor de manier waarop zij hun leven willen inrichten en wat het voor hen betekent om vrouw te zijn. D

De hele oproep is hier te lezen.