📣STATEMENT: Val van Kabinet Rutte IV

Het demissionair kabinet moet de beloften en toezeggingen van kabinet-Rutte IV aan nazaten waarmaken. 

🔴Het kabinet Rutte IV is gevallen en Rutte stapt na 12 jaar premierschap uit de politiek. Niet om de aardbevingsproblematiek in Groningen of de wooncrisis, niet om het toeslagenschandaal of de crisis in de jeugdzorg, niet om institutioneel racisme bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, de politie, de Koninklijke Marechaussee of extremisme bij Defensie, niet om de stikstof- en klimaatcrisis, niet om de oplopende armoede in de samenleving en/of andere grote uitdagingen die ons land kent. Het kabinet is gevallen over gezinshereniging van vluchtelingen. De keuze tussen electorale afweging en kinderen uit oorlogsgebieden opvangen was op vrijdag 7 juli 2023 snel gemaakt. Met serieuze gevolgen voor Zwarte gemeenschappen in Nederland. 

🔴In een land van normen en waarden valt een kabinet niet omdat ouders en kinderen bij elkaar willen zijn. Er wordt gedaan alsof Nederland ‘overspoeld’ wordt met vluchtelingen, terwijl Nederland 35% minder asielverzoeken binnenkrijgt dan onze buurlanden en de komst van vluchtelingen bijna de helft lager is dan verwacht. Een gezin bewust apart houden van elkaar is niet alleen harteloos, het is ook onwettig. En dit enkele dagen nadat het kabinet met voortschrijdend inzicht via de koning nogmaals excuses aanbood voor misdaden tegen de menselijkheid tijdens de slavernij. Het bleken mooie woorden die niet door daden zijn opgevolgd.(...) 

🔴Zouden witte kinderen de toegang ontzegd worden om herenigd te worden met hun ouders? (...) 

🔴Het Zwart Manifest roept het demissionair kabinet op om zich aan de afspraken en beloftes te houden en zich niet achter ‘politieke realiteiten’ te schuilen omdat het misschien makkelijker is. Het demissionair kabinet moet de beloften van het kabinet en de toegezegde invulling van na de komma waarmaken. Zowel op schrift als in persoon zijn er toezeggingen gedaan aan de nazaten en aan het land. Wij voelen de hoogste verantwoordelijkheid om met dit demissionair kabinet en het volgende kabinet het werk voort te zetten.  

➡️Scrol naar beneden voor het volledige statement 

#ZwartManifest